Naix la memòria gràfica del nostre poble
Este nou projecte tracta de recopilar, en format digital,
totes les imatges possibles del nostre poble
A ningú se'ns escapa el poder de les fotografies com a element fonamental a l'hora d'entendre de la història, l'evolució d'una comunitat, una família o, com en aquest cas, un poble. En este sentit, des de l'Ajuntament i (amb la col·laboració fonamental de dos entusiastes de la història i l'arxivística com són Alfred Ramos i Pepe García) s'ha engegat un ambiciós projecte per a recopilar, ordenar, informar i arxivar en format digital el major nombre de fotos relacionades amb la vida social del nostre poble en els segles XIX i XX.
Projecte obert i modern
Tradicionalment els pobles (el nostre també) han publicat llibres de fotografies antigues. El problema d'aquest tipus de publicacions és sempre la seua limitació, tant de contingut, com a pressupostària o de difusió. Per açò aquest nou projecte està dirigit exclusivament al suport digital. Les fotografies s'escanejaran i guardaran en format digital (per tant per sempre) i es posaran a la disposició de les persones interessades a través d'internet (web municipal, xarxes socials...) és a dir, a l'abast de qualsevol persona en qualsevol punt del planeta (amb accés a internet) i a més el projecte pot créixer indefinidament perquè no existeix cap límit quant a les imatges que pot arribar a contenir.
Més de 1.000 imatges
En aquest moment l'arxiu ja compta amb més de mil fotografies procedents d'arxius municipals i donacions de particulars. Un primer fons que només ha de servir per a cimentar el creixement d'un gran arxiu que guarde, per al futur, la memòria gràfica del poble de Picanya. Una memòria de valor incalculable.
Tens fotos antigues? Fes la teua aportació!
Tots i totes tenim per casa fotos antigues. Fotos d'un grup de gent, on es veu un carrer, fotos d'un acte festiu, d'una celebració, d'un grup escolar, d'un equip, d'una penya... és el moment de garantir que estes imatges no es perden, de sumar-les a la memòria gràfica del nostre poble. Sols cal portar-les al Centre d’Estudis Locals (en la Biblioteca) tots els divendres de 10.30 a 14.00h i seran escanejades, recopilada la informació relacionada amb la foto i incorporades a la base de dades. En cap cas l'Ajuntament es quedarà amb les fotos en paper. Així de fàcil.
Les fotos es comentaran a través de les xarxes socials
Este projecte de memòria gràfica també contempla una part de compartir i comentar les imatges. Aquelles fotos més significatives o aquelles de les quals es necessite ampliar informació, seran publicades en els perfils de Facebook i Twitter municipals perquè qualsevol persona puga fer la seua aportació de dades, el seu comentari, reconèixer persones, reconèixer llocs, dates... i completar així el procés de data de les imatges de forma oberta i col·lectiva.
Alfred Ramos i Pepe García estan al capdavant del projecte
Al capdavant d'aquest innovador desafiament estan Alfred Ramos i Pepe García promotors de la idea al costat de l'Ajuntament. Dos professors jubilats que, de forma altruista, han decidit combinar la seua passió per la història i l'arxivística i engegar aquest gran contenidor de la memòria gràfica de Picanya.
Ells són els encarregats d'escanejar i documentar totes les imatges que van arribant al Centre d’Estudis Locals en la Biblioteca i ordenar, en la mesura possible, tot aquest “mar” d'imatges. Un desafiament enorme que aquests dos entusiastes afronten amb el millor ànim i la saviesa d'anys i anys de treball.
Primera galeria publicada
Hui divendres 9 de maig acabem de publicar la primera galeria (podeu trobar l'enllaç a continuació) tant al web com al Facebook municipal.
|
|