El 3 d'abril de 1979 es van celebrar les primeres eleccions democràtiques municipals després de la fi de la dictadura. En l'últim any de la dècada dels 70 Espanya recuperava la democràcia local celebrant unes primeres eleccions municipals en les quals van ser elegits lliurement els regidors i alcaldes de tots els ajuntaments espanyols.
La massiva participació electoral en la jornada, va suposar el major recolzament al canvi polític i al desig d'inaugurar una nova etapa democràtica en la història d'Espanya. Abans, ja s'havien celebrat dos processos electorals. Al juny de 1977 amb la convocatòria de l'Assemblea Constituent i al març de 1979 amb la celebració de les eleccions generals.
La constitució d'aquests primers ajuntaments va ser una festa de la llibertat i de la democràcia que va demostrar la maduresa de la gran majoria de la societat espanyola.
Picanya
Al nostre poble també va anar així, i 3.742 picanyeros i picanyeras van exercir el seu dret al vot (dels 4.640 que formaven el cens) per a triar a Ciprià Ciscar com a Alcalde en una corporació formada per 13 regidors, 12 per al #PSOE i 1 per al #PCE.
Van formar aquesta primera corporació: Ciprià Císcar Casaban (Alcalde), Pepe Almenar Navarro (T. Alcalde), Víctor Fuentes Prósper (T. Alcalde), Eutimio Borja Contreras, José Casaban Baviera, Francisco Císcar Dalmau, José Lozano Rosa, Pablo Maestre Martínez, Enrique Martínez Císcar, José Miguel Mora Martínez, José Prósper Company, Francisco Valero Raga i també la primera dona regidora a l'Ajuntament de Picanya: Xelo Sanchis Ridaura.
Recull web
En este apartat del web municipal ja es possible trobar l’apartat “Evolució històrica”. En este apartat es poden trobar més de 500 imatges que recullen l’evolució del nostre poble en els darrers 45 anys de democràcia local i que, fins ara, sols formaven part dels panells que troben a l’espai d’accés a la Sala Muncipal d’Exposicions.
Més de 500 imatges
Així, classificat per legislatures, podem trobar des de les diferents corporacions, a les millores aconseguides en cada període i que van des de construcció de centres educatius, noves instal·lacions culturals o esportives, nous serveis municipals... a publicacions de llibres o activitats festives, associatives... un recorregut que fins i tot ens permet descobrir espais que s’han renovat en diferents ocasions (com ara carres o places o insta·lacions com ara l’Institut o el Centre de Salut) o situar fites com el naixement de la campanya “Crèixer junts millor” o l’arribada dels contenidors de residus urbans. Un recorregut fonamental per a entendre el valor clau de la democràcia local en l’evolució del nostre poble.