duna_roda
03 de d’abril de 2018
La picanyera Duna Roda obté una de les beques Marie Curie de la Unió Europea
Cada any més de 9.000 doctors de totes les àrees del coneixement aspiren a estes prestigioses beques
Duna Roda Boluda, picanyera i formada en valencià a les aules de l’Escola Gavina i l’IES Enric Valor del nostre poble, és doctora en geologia. Ara, a anteriors èxits com una beca per a cursar l’últim any de la carrera a la University of California Santa Cruz, una beca de l’Obra Social La Caixa per a estudiar el màster en Geociència del University College de Londres, la beca de doctorat a l’Imperial College London i els seus treballs a Califòrnia, els Andes o Nova Zelanda, ha sumat la molt reconeguda Beca Marie Curie de la Unió Europea. 

Beques Marie Curie
La Marie Curie és una molt prestigiosa beca que dóna la Unió Europea per a fomentar la formació i experiència investigadora dels doctors joves més prometedors, i la mobilitat i transferència de coneixement entre investigadors a Europa. Cada any es presenten uns 9.000 doctors de totes les àrees de coneixement. Es premia la combinació de la qualitat i el potencial dels investigadors de convertir-se en líders en la seua àrea d’investigació, i la qualitat i el potencial dels projectes per a fer avanços significatius i innovadors dins de la seua àrea de coneixement. Es tracta d’un dels premis més prestigiosos que pot obtenir un investigador postdoctoral a tota Europa.

A l’elit investigadora europea
Duna Roda desenvolupa el seu treball al GFZ Potsdam, el Centre de Recerca Alemany de Geociències, un referent mundial on treballen prop d'un miler de científics. El seu projecte "LandFlux", utilitza un tipus d’isòtops que s’acumulen en les roques com a resultat de la radiació còsmica per a estudiar la freqüència d’esllavissaments. Els esllavissaments són un dels fenòmens naturals més perillosos: entre 2004 i 2010 van matar més de 30.000 persones arreu del món, i el 4 % de la població europea viu a zones de risc d’esllavissament.


Un camí d’esforç
Preguntada sobre les claus del seu èxit, Duna ens ofereix algun consell per a les joves i els joves que desitgen dedicar-se a la ciència: “Primer i fonamental, que durant l’institut i els primers anys de carrera, es centren a tindre el millor expedient i nivell d’anglés que puguen. A partir del segon cicle de carrera, que intenten involucrar-se amb grups i projectes d’investigació dins del seu departament, i obtenir beques de col·laboració per a treballar a temps parcial als seus laboratoris. Si saben en quina àrea de coneixement es volen centrar, que intenten esbrinar quines són les universitats més top en eixa àrea, i si tenen finançament, que intenten fer el màster, o alguna estada de pràctiques allí. Si no tenen finançament, que contacten eixos grups igualment: molts tenen finançament o programes per a contractar becaris predoctorals durant setmanes o mesos. També que els i les estudiants es moguen i que passen hores buscant per internet oportunitats de beques i col·laboracions, i els perfils investigadors de diferents universitats. I arribat el cas, que no els faça por o vergonya enviar correus electrònics directament a investigadors o laboratoris en els quals estiguen interessats; aquest tipus d’iniciativa es valora molt fora, i si poden aportar idees pròpies per a projectes, encara més. Malauradament, el finançament de la investigació a Espanya és dels més baixos de la Unió Europea, així que la trajectòria investigadora sol passar per anar-se’n fora, almenys uns anys.

Passió per la geologia
Amb aquest currículum no és difícil concloure que Duna Roda és una apassionada del seu treball, de fet, no dubta en animar al jovent a estudiar geologia: “Durant la carrera, es combina química, física, matemàtiques i biologia per a aprendre més sobre l’origen i funcionament no només de la terra, sinó també d’altres planetes. És l’única carrera on s’estudien en detall els canvis climàtics i ambientals que hi ha hagut en el passat, i per tant els geòlegs són dels professionals més preparats de cara al canvi climàtic present. Un dels grans avantatges és que, tant durant la carrera com durant la feina, es combina el treball de camp a la muntanya, de laboratori, i a l’ordinador. A mi, m’ha permés investigar a llocs tan espectaculars com la Vall de la Mort a Califòrnia, als Andes o a Nova Zelanda…

Ara, amb la beca Marie Curie sota el braç la picanyera Duna Roda Boluda se situa a l’elit de la investigació científica europea i treballarà per a continuar desvetlant els misteris que encara amaguen, obstinadament, les pedres.

 

duna_roda
IMG_3244
Galeries relacionades
Pregó Interpenyes. Festes Majors 2018
05 de de juliol de 2018

Pregó Interpenyes. Festes Majors 2018

23é Picanya Rock
14 de de juliol de 2017

23é Picanya Rock

Festes 2013. II Jornades Hijos de Hurin
20 de de juliol de 2013

Festes 2013. II Jornades Hijos de Hurin

Festes 2013. 19é Picanya Rock
12 de de juliol de 2013

Festes 2013. 19é Picanya Rock

Notícies relacionades