faxana_centre_formacio_prof
30 de de juliol de 2024
Picanya tindrà un nou centre de capacitació tècnica i professional
Oferirà a les persones joves formació teòrico-pràctica amb titulació oficial en matèries com ara gestió logística, telecomunicacions, energies renovables, automatització industrial i digitalització, etc. Acord entre l'Ajuntament i la Federació d'empreses metalúrgiques valencianes. El nou edifici també oferirà un nou aparcament públic

La Formació Professional (FP) a Espanya ha evolucionat significativament en les últimes dècades, i la seua importància en el desenvolupament empresarial és innegable tal com demostren les dades d’institucions tant públiques com privades.
Segons el Ministeri d’Educació i Formació Professional, el nombre d’estudiants matriculats en programes d’FP ha experimentat un augment constant en els últims anys. En 2020, més de 830.000 estudiants es van inscriure en programes d’FP, la qual cosa demostra la creixent demanda d’esta formació. Este increment en la matrícula es tradueix en una força laboral més capacitada i adaptable. El Servei Públic d’Ocupació Estatal informa que les persones titulades en FP tenen taxes d’ocupació superiors a la mitjana nacional. 

Un poble que aposta per l’educació
El nostre és un poble que fa anys que aposta per l’educació pública de qualitat com a element de garantia  d’oportunitats, de creixement personal, de cohesió social... i en eixe sentit ja disposem d’una xarxa pública que arranca als zero anys amb l’escoleta infantil i arriba fins a la formació per a persones adultes de l’EPA, tot i passant pels dos centres d’educació infantil i primària i l’Institut de Secundària.

Un pas més
Ara arriba el moment de fer un pas més i l’acord entre l’Ajuntament i la Federació Empresarial Metalúrgica Valenciana permet la posada en marxa d’un centre de formació professional que oferirà titulació oficial en matèries com ara la gestió logística, les telecomunicacions, instal·lacions elèctriques i energies renovables, automatització industrial i digitalització, mecànica-electrònica de vehicles, instal·lacions tèrmiques i frigorífiques, soldadures, gestió empresarial i, fins i tot, idiomes.

Formació teòrico-pràctica
Este nou centre serà gestionat per FEMEVAL, la Federació d’empreses metalúrgiques valencianes, això garanteix una formació actualitzada a les necessitats del mercat laboral i a la realitat de l’activitat professional i un extens ventall de pràctiques formatives per a l’alumnat al si de les molt nombroses empreses que formen l’esmentada federació. 

Creació d’ocupació de qualitat per a persones joves
El nou centre formatiu naix per a donar resposta a vàries xifres ben preocupants. Per una part les dades de l’enquesta de població activa del 1r trimestre de 2024, situen la taxa d’atur a la Comunitat Valenciana en el 13’44%, un percentatge que arriba al 27’70% entre la població menor de 25 anys, una dada molt alta a la que cal afegir que el 46% de la població activa en Espanya no disposa de cap acreditació professional. En eixe sentit el nou centre serà un centre de formació de LABORA (a nivell autonòmic) i del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).

Prioritat per a l’alumnat de Picanya
Cal destacar que a l’acord establert entre l’Ajuntament i FEMEVAL s’ha recollit que es donarà prioritat a l’alumnat de Picanya a l’hora d’accedir als diferents cursos oferits per este nou centre formatiu.
De la mateixa forma l’acord també estableix la cessió de les instal·lacions del nou centre per al desenvolupament d’activitats públiques organitzades per l’Ajuntament de Picanya així com cursos formatius municipals.
Per últim l’acord també assenyala la necessitat de cooperació entre el nou centre formatiu amb el teixit empresarial i comercial del nostre poble.

Un edifici modern, integrat a l’entorn i multifuncional
El nou edifici es contruirà al sol municipal localitzat a la zona de Vistabella (darrere de l’escoleta infantil) i que ja estava destinat a equipament educatiu al Pla General d’Orderació Urbana.
La superfície construïda serà de 2.792,58m2 (un 55’20% de la parcel·la), per a un edifici d’un total de 7.401’59m2 dividit en soterrani,  planta baixa, primera planta i àtic. L’accés a l’edifici es farà per mitjà d’una plaça enjardinada per a vianants. A l’interior de l’edifici es desenvolupa tot un programa d’aules de diferents tipus i configuracions que donen resposta a l’ampli ventall formatiu oferit per este nou centre que, sens dubte, esdevindrà un centre de referència en la formació professional a la Comunitat Valenciana.

faxana_centre_formacio_prof 
Vista de la façana principal

faxana_centre_formacio_prof_2
Vista lateral amb l'accés a l'aparcament soterrani

 

 
Galeries relacionades
Vídeos relacionats